Sudjelovanje na Četvrtoj zimskoj školi kemije

(10. – 15. siječnja 2021.) 

Unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, već se četvrtu godinu zaredom održala Zimska škola kemije kojoj je domaćin Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, no ovaj put na daljinu. Tako su i ovih zimskih praznika 22 učenika širom Hrvatske tjedan dana proveli slušajući zanimljiva predavanja i pohađajući radionice iz područja kemije. Voditelji su kao i prošlih godina bili doc. dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković i prof. Goran Gotlibović zaposlen u školi domaćinu. 

Program je započeo uvodnom riječju dr. Portade u nedjelju poslijepodne 10. siječnja. Idućih su dana slijedila predavanja sa zaista raznovrsnim temama. Dok su se neka od predavanja strogo držala samo kemije, ostala su bila multidisciplinarna. Tako da smo štošta naučili o utjecaju umjetnosti na znanost, načinu funkcioniranja solarnih ćelija, sintezi i karakterizaciji nanočestica, kemiji (prije) života, nasljeđu alkemije, talozima, kvazikristalima i još mnogo toga. Kako bismo ostali aktualni, održano je i predavanje o PCR-metodi i antigenskom testu. Da nije sve samo na predavanjima, provedena je radionica Analizom pogodi koja je sol u vodi, i to u utorak za one koji na njoj nikada nisu sudjelovali, a onda i u četvrtak naprednija verzija radionice za sve polaznike na kojoj je bilo moguće osvojiti i vrijedne nagrade. Zadnjeg smo dana Četvrte zimske škole kemije sudjelovali u kvizu pod nazivom Kemijski upitnik te smo na taj način provjerili svoje znanje s područja kemije. 

Predavači su bili studenti kemije od kojih su neki i sami prijašnjih godina sudjelovali na Zimskoj školi kemije, znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković, ali i iz inozemstva te je tako ovogodišnja Zimska škola kemije poprimila međunarodni karakter. 

Dejan Tomić, Gimnazija Bjelovar 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: